Redaktionellt

Här kommer några korta glimtar om livet på www.dano.se redaktionen. Kanske kommer en och annan presentation av personalen även att ske här. Se det hela som en "insider"-sida som vi gör, först och främst för att roa oss själva!
Inte de höga pretantionerna på journalistik, självständighet och kvallité, som ju annars präglar www.dano.se


Sommarflickor

exempel på kort skärpedjup

Här kommer lösningen på ett vanligt dilemma många redaktioner råkar ut för. Helt plötsligt har man två bilder man bara vill publicera. Haken är bara, även om den är uppenbar, att man inte kan hitta på något godtagbart skäl. Vi kan ta bilden på flickan här till vänster och hon därunder. De är fräscha, De är goa, De är sexiga. Dom är mer eller mindre en våt dröm för många (mest pojkar). Hur gör man då? Man hittar på skäl som inte alls har med flickorna att göra! Se nedanstående exempel.

Lär dig påverka skärpedjupet

Se på bilden till vänster. Detta är ett bra exempel på hur man kan påverka skärpedjupet och på så sätt få bakgrunden mindre framträdande. Nu är det bara personen på bilden som är skarp. Dessutom är objektivet inställt på längre brännvidd vilket ger ett kortare fokusområde.

Många kameror är automatiska så att det inte går att påverka vare sig bländare eller slutartid. Fast ibland går det att ställa in den ena så att den andra ställs in automatiskt. I det här fallet är kameran inställd på manuell bländare och automatisk slutartid. Bländaren valdes till näst största. Slutartiden blev vad den blev.

Min rekomendation är att öppna manualen till sin kamera. När man lär sig lite utöver on/off ökar man inte bara sitt självförtroende. Man får som på köpet bättre bilder.

 


exempel på stort skärpedjup

Den här bilden föreställer CN Tower i Toronto, Canada. Som du ser är bilden tagen med alldeles för liten bländare eftersom förgrunden har sån skärpa. Hade fotografen använt en större bländare (mindre bländartal) hade förgrunden inte varit lika störande som på bilden.