Noveller

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 
Av: Dan Ottermalm

sista sidan!


En liten tid, vi leva här!

"Visst gör det ont när..." var det en poet som skrev en gång. Och visst gjorde det det. Om du bara visste! Poeten ifråga är nu död och ligger begraven i Göteborg. Östra kyrkogården. Kan inte exakt säga var, men jag var där en gång och tittade. En liten, men prydlig, gravsten.

Själv skulle jag vilja ha en pompös gravsten. Eftersom jag är så obetydlig här på jorden skulle det sitta fint med ett monument efter mig. Det blir väl alltid något besvär i framtiden. För någon. Fast helst skull jag nog vilja bli ett slags damm som flyger iväg. Som ingenting.

Som liten ville jag alltid börja snusa. Såg upp till fabröder som lade in en prilla då och då. Man kan säga att jag bestämde mig för att bli en snusare. Redan som liten gosse. När jag blev större började jag att prova på. Köpte snus. Då kostade snuset En krona och 80 öre. Allt blir ju dyrare och så även snuset. Idag kostar snuset mer än 25 gånger detta, för mig, ingångspris.

Antagligen var det ungefär som jag blev varse att flickor inte bara är till för att reta gallfebern på. Man kan till exempel titta, längta och förundras också. Fast för mig blev det mest fantasier eftersom jag inte var så försigkommen. Fick klara mig på egen hand. Om man säger så.
Det är inte lätt att omdanas. Från pojkvasker till tonåring. Från tonåring till ungdom. Senare blir man en man. Sägs det. Även som gammal gubbe är man inte mycket mer än en pojkvasker. Inombords. Fast ytan kan både vara välpolerad och fin. Bordus och stökig. På insidan däremot är det alltid det samma: En pojkvasker som inte vet bättre...