Noveller

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 
Av: Dan Ottermalm


Värnplikt i Sveriges riksdag

Har ni gjort lumpen? Inte? Hade en kompis som hade legat som kustjägare. Jägarutbildningen ansågs vara den tuffaste utbildningen i svenska försvaret på den tiden. Snäppet högre var just kustjägare som vi trodde var nått utav helvete tufft.

en jägare

Dit fick man söka för att bli anttagen. Vi andra dödliga som ville komma lindrigt undan hade inget val. Själv valde jag flottan. Glamor gjorde att jag trodde det skulle passa mig. Fast staten hade andra tankar för mig. Jag hamnade på en skyttebataljon. Jordfräsar. Behövs alltid.

Att man överhuvudtaget fick önska vart man ville komma var nog bara en artighet. Eller ett sätt att välja ut dom som ville bli jägare. Vi andra placerades efter lämplighet. Som det hette. Jag ansågs vara lämplig eldledare för granatkastare. Eller artilleri, som det också heter. Hur dom listade ut det är en gåta. Fast det får våra historieskrivare skriva om. Om hundra år.

Tyckte i många år att det var ett bra system det där med att sortera folk efter lämplighet. Skulle bara intresserade göra lumpen här eller där skull det hela urarta till ett slags dårskap. Ungefär som i USA. Dom har ju rekreationsbasen Missanpassade ungdomar som inte klarade av en vanlig skola men som kom på andra tankar i sista minuten som rekreationsbas.

Fast egentligen borde man välja ut folk som skall besluta om vårt väl och ve på detta sätt. Vill man bli riksdagsman skall detta anses som diskskvalificerande i sig. Är man därimot lämplig som riksdagsman skall man bli det. Det skall inte finna något val. Riksdagen består idag av 349 personer som vill ha makt. Vore det inte bättre med kloka människor som är lämpliga att ha makt. Vi skulle spara in partistödet. Vi skulle få folk som sitter där utan egen vinning. Bra och enkelt va?