Design rules

1 2 3 4 
Av: Dan Ottermalm

sista sidan!


Script - Skriptspråk

Om man vill ha en riktigt dynamisk sida kommer snart behovet av ett skriptspråk där olika saker kan utföras. Exempelvis önskas dagens datum skrivas ut i en löpande text, eller så önskas en standardtext på flera olika sidor. Om det fanns en mekanism som kunde fixa dett vore livet mer enkelt och framför allt mer flexibelt.

Efter att ha letat runt (inte så länge, jag har lite dåligt tålamod) på nätet kom jag fram till att jag får konstruera ett eget skriptspråk. Kravet var maxiamal flexibilitet. Kraven var högre än förmågan så det tog lång tid att komma fram till något över huvudtaget.

När jag var på semester hade jag tid att fundera utan att ha en dator framför mig. Endast papper och penna. För många en ganska frusterande situation. Även för mig. Så här efteråt kan jag tacka den tiden. De är sällan jag jobbar så struktuerat som just vid dessa tillfällen. Dock har jag ett trix som jag gärna delar med mig av. 1) Använd blyertspenna 2) skriv i en påkostad inbunden anteckningsbok 3) Utrusta dig med ett bra kautschuck! Till slut komm jag fram till följande krav på mitt skriptspråk.

  1. Det skall gå att göra request in i databasen och ta hand om svaret.
  2. Det skall gå att skriva scripten direkt i PHP.
  3. Skriptspråket har tillgång till hela den körbara miljöns variabler, funktioner och objekt.
  4. Skripten skall lagras i en databas.

Med dessa krav så trodde jag att allt kunde uppnås. Det som inte gick enkelt kunde göra svårt. Det som inte var flexibelt gick att göra flexibelt tack vare att det gick att gör PHP funktioner.

Hur tror ni det gick?
Självklart så klappar jag mig nu för bröstet och utropar: Bättre än väntat! Fast det var en lång och krokig väg dit.

Ett tips om du går i liknande tankar att läsa så allt i PHP dokumentationen. Läs och läs. Även om du inte förstår allt du läser har du ändå nytta av denna läsning. Den etsar sig in. Läs även exempel och käcka lösningar som folk runt om i världens skickar in och delger. Dessa frågor och lösning skänker ett ljus och ger svar på många frågor. Själv har jag naturligtvis inte läst allt. Även om jag hade gjort det så tillkommer hela tiden nya aspekter, frågor och lösningar.