Att bygga en virtuel Dator

första!  <--- 1 2 3  ---> nästa sida>


Inledning

Om man har en någorlund fungerande dator, så är det möjligt att i den skapa ytterligare en virtuell dator. Och inte bara en, det är mörjligt att skapa flera virtuella datorer och köra dessa samtidigt!

Anledningen till att göra detta kan bero på flera orsaker. I mitt fall beror det mycket på nyfikenhet till tekniken.

Det finns många olika mjukvaror som möjliggjör denna teknik. Vissa är komersiella och andra är Open Source. Själv har jag valt att utforska VirtualBox. Denna mjukvara finns i olika varianter, men jag har använt den variant som numera ligger under draken Oracle.

VirtualBox finns för Linux, Windows samt Mac. Det enda vilkoret är det är Intel X86 som är processorer. Installerar du tex Windows får du se till att du uppfyller de licenser som följer med operativsystemet. Det vill säga en virtuell dator räknas som en riktig dator trotts att den inte finns fysikt.

Nyfiken på Linux?

Är du nyfiken på linux kan du prova på linux genom att installera en linuxdistribution på under virtuell dator. Du kan jämföra denna genom att installera en annan distrubition på en annan virtuell dator.

Testserver för websida

Du kan göra en kopia av din webserver och placera den i en virtuell dator. Då kan du se hur det ser ut och att det fungerar innan ändringen släpps skarpt. Du behöver inte ens vara uppkopplad för att göra denna utveckling utan hela utvecklingen kan göras internt i din dator.

Du måste köra ett Windowsprogram

Du har en linuxinstallation på din dator, men du har något eller några program som inte finns under Linux. Dessutom visar det sig att detta program inte går att köra under Wine. Installera då windows som en virtuell dator och kör detta program (i väntan på att det kommer till Linux).

Testa en "skum" mjukvara

Du är nyfiken på en mjukvara, men vet inte om du kan lita på den. Prova den i en virtuel dator och se vad den går för. En virtuel dator kan isoleras både från din riktiga dator och du kan stänga av internet. Om den visar sig vara farlig och elak så är det bara att kasta denna virtuella dator genom delete-knappen.