Att bygga en virtuel Dator

<Föregåend sida  <--- 1 2 3  ---> nästa sida>


Olika installationer

Det finns olika typer av installlationer av en virtuell dator.

Desktop eller Laptop

Passar bra när du vill prova på olika operativsystem. Kan också vara bra när man vill verifiera att ett webprogram fungerar under olika operativsystem. Kör du en 64-bit system kan du virtuell skapa ett 32-bit system. Dessutom kan du bestämma hur många processorer ditt virtuella system har. Detta kräver dock att du har har flera kärnor på dit värdsystem.

Att konfigurera de virtuella systemen är mer eller mindre enkelt då (i allafall vi VirtualBox) finns grafiska API att konfigurera din virtuella datorer.


Serverinstallationer

Har du en websida är det bra att ha en utvecklingsserver på din server. Du installerar helt enkelt en virtuel webserver där du kan göra olika inställningar på experimentstadie innan du sätter dem i sjön. Detta är också möjligt att gör på din Desktop/Laptop, men det kan vara bra att ha en mer långlivad variant av utvecklingsserver.

Har du flera servrar kan du lära hur du gör överföringar mellan olika servrar. Det är bra att göra detta i utvecklingsmiljöer innan man gör det i "verkligheten".

Att få igång VirtualBox på en Linuxserver kan vara lite trixit. Man får använda den härliga kommandoraden för skapa och konfigurera den virtuella datorn. Skrämmande för vissa, härligt för andra. Det är alltså möjlig att köra VirtualBox som VBoxHeadless, dvs på en server utan monitor och tangentbord.

Operativsystem(en)

Värdsystem och gästsystem. På engelska säger man Host and Guest-system. Virtualbox kan köras på Windows, Mac och Linux. Använder man tex Windows 7 kan man installera ett Windows XP som en gästsystem. Likaså går det bra att köra windows under linux liksom det går att köra linux under windows.

Har man en Mac som värdsystem kan man både köra windows och linux som gästsystem. Fast det omvända är inte möjligt om man läser de vilkor som Mac ställer upp i sina licensvilkor. Man får bara använda detta operativsystem på Mac(kar).

Fast är man intresserad kan man alltid googla på detta ämne. Det finns mängder av information där ute på det världsomspännande nätet hur man kan komma förbi spärrar och regler...