Mitt linuxnätverk

1 2 
Av: Dan Ottermalm

sista sidan!


Senaste Nytt på Hemmanätverket

Nätverk, Windows, Linux och jag

Här är en kort redovisning om hur man kan organisera ett nätverk hemma. Först kan man fråga om verkligen behöver detta? I mitt fall hade jag följande bevekelsegrunder.

  • Vi har mer än en dator hemma. Båda skall anslutas till internet.
  • Nyfikenhet. Jag tyckte det verkade kul.Dessutom var det ett för mig meningsfyllt sätt att lära sig linux.Man kan få en serverfunktion "på köpet". Båda datorerna delar på MP3-filer.Nätverkskrivare. Servern fixar detta bra!
My Network

Nätverkets ingående delar

PC1 och PC2

Jag och hustrun bruka utnyttja PC1 som är belägen i köket. Jag använder dock oftast PC2 som är en linuxdator och står i ett annat rum än köket.

Bubba Server

Detta är en liten söt server från Excito Electronics AB i Limhamn. Det är första generationen av deras "tegelstens"-server. Just nu fungerar den som printer-server och som omvandling mellan nätverk ethernet och USB. Printer 1 är ansluten till denna server.

I skrivande stund (2011-08-15) har denna linuxserver en up time på 552 dagar.

Printer 1

Printer 1 är en skrivare som står i köket. Det är en billig laserskrivare (HP1010) utan nätverksanslutning. Enkel och bra och gör sitt jobb. För att koppla in den på nätverket används Bubba server som har en USB-anslutning.

Printer 2

Printer 2 äe en skrivare som står i samma rum som PC2. Det är en laserskrivare (Brother 5070N) med nätverksanslutning. Det är ett fynd från vårat grovsoprum. Något tyckte inte om den och slängde den. Jag tog hem den och den fungerade.

Router

Detta är en trådlös router av fabrikat D-Link, modell DIR-655 Xtreme N Gigabit Router. Det som är bra med denna är att den klarar av hastigheten 1Gbyte/sek. Den har en inbyggd switch med 4 anslutningar.

Hemma har vi få trådlösa apparater som kräver trådlöst, fast då dottern dyker upp är det bra att det finns. Även mobiltelefoner kan anslutas till slika trådlösa nät nu för tiden, så det är mer eller mindre standard i ett hem.

Switch 1

Står i köket. Till denna är PC1 ansluten, liksom Bubba servern som bland annat är printerserver till Printer 1. Dessutom är SIP-modemet för husets telefoni ansluten till denna switch. Switchen är uppåt ansluten till Router.

Switch 2

Står i en garderob. Till denna switch är en IPTV-box som står i sovrummet ansluten.

För några år sedan hade jag min dåvarande server belägen i denna garderob. Det är väl den historiska anledningen till att Switch 2 finns här.

Switch 3

Uppåt är Switch 3 ansluten till Switch 2. Är belägen i rummet där PC 2 är beläget. Till denna är PC 2 och Printer 2 ansluten. Dessutom har jag några gamla godingsburkar som jag leker med ansluten till denna switch.

Linux Server

Denna server är en PC som jag inköpte nådens år 2011. Det en billig dator med en AMD X2 processor. Dubbekärnig med andra ord. I orginalutförande var datorn utrustad med en hårddisk på 500 Gb. Jag bad min leverantör, IT-POWER, stoppa in ytterligare 2 hårddiskar på 2 Tbyte vardera. Således går datorn i sig själv på den mindre orginaldisken. De större diskarna är datadiskar för lagring av alla personliga filer.

Den korta beskrivningenmär att hustrun har en hårddisk och jag en annan. Ibland speglar jag över våra filer på våra respektive andra diskar. Gör detta och hoppas att inte dessa 2 Gbyte diskar kraschar på samma dag....

Servern kör ett program som heter SAMBA. Det är ett fildelningsprogram som emulerar Microsofts sätt att dela filer.

Server har ingen monitor eller tangentbord. Det går dock att koppla upp sig med flera tekniker till denna server så dessa tingestar behövs inte.

Ytterligare en härlig programvara som går på servern är VirtualBox. Genom denna programvara kan man köra en virtuell maskin. Jag har flyttat över en licens på Windows XP från en skrotad dator. Se artikel om VirtualBox.

Internet

Den bostadsrättsförening jag bor i var tidigt ute med bredband till medlemmarna. Första generationen var ansluten via en box till TV-Antennuttaget. Nu har vi ett öppet nätverk med ett bredbandsuttag i varje lägenhet.

Föreningen äger själva infrastrukturen och vi som bor här har flera leverantörer att välja på. Slugt och bra eftersom leverantörerna måste slåss om kunderna. I vårt hushåll har vi valt Bahnhof som leverantör. Farten är 100 Mbit/s ner och 10 Mbit/s up.

Dessutom ingår telefoni i abonemanget.

IP-phone

Här är en telfonibox för IP-telefon av fabrikat LINKSYS, model SPA2102. Den har anslutning för tvenne telefonnummer och detta har vi anslutit till boxen. (Som parantes kan man säga att 2 telefonnummer är mer än nog för ett hushåll bestående av 2 personer...)

Kablage

Det jobbigaste i hela historien är att man måste dra nätverkskabel i lägenheten/villan. Om du bestämmer dig för nätverk, se till att göra detta på ett estetiskt, snyggt och noggrant sätt. Det finns självhäftande kabelkanaler att köpa i elaffärer. Längderna brukar vara två meter. Finns i olika storlekar som rymmer olika mängd kabel. Använd sådana. Du slipper reta dig själv, din sambo/make/maka. Som datanörd gäller det hålla WSF (Wife Satisfaction Factor) på hög nivå.

Nätverksuttag behövs också. Finns både som infällt och utanpåliggande. Kolla: nätverksuttag på tex. Clas Ohlson.

Slutligen

Denna artikel är inte skriven för att du skall lära dig hur man gör. Meningen är att den skall reta din aptit. På nätet finns det hur mycket information som helst för att kunna genomföra detta projekt rent tekniskt. Nedan ger jag ett axplock länkar som ger en del av lösningen.

 

Visad sida uppdaterad: 2012-01-08

Printer 1