Nu har jag uppgraderat mitt XUBUNTU till 20.04 (LTS)

xubuntu icon

Just nu har jag uppdaterat mitt linux till XUBUNTU 20.04 LTS. 

 

Från början körde XUBUNTU 14.04 LTS som uppdaterades till 16.04 LTS

Nästa till XUBUNTU 18.04 LTS. Och nu den aktuella 20.04 LTS.

Tidigare har jag provat flera olika varianter av UBUNTU. En version heter Linux Mint. En ganska bra variant av UBUNTU. Men till slut kom jag fram till att det gäller att satsa på stabiletet. Därför började jag XUBUNTU 12.04 LTS. LTS står för Long Time Support. Dessa varianter håller under tid och är riktigt bra och stabila.

Eftersom XUBUNTU är ett officiell ubuntuvariant följder således UBUNTUs uppdateringar. Jag har gjort min uppdateringen och allt gick bra. Är alltid lite skraj när man trycker på uppdatera-knappen. Man kan liksom inte göra så mycket mer än att vänta och för att sedan se hur det gick bra.

Detta innebär inte att jag inte testar andra varianter av linuxdistributioner. Detta gör jag i VirtualBox (Se denna separata artikelserie).


I december 2011 köpte jag en ny dator. Har haft den ett tag och nu börjar tycka att den ganska bra. Har alltid haft datorer som befunnit sig en par generationer efter det senaste, men nu var det äntiligen dags att ha något nytt och fräscht.
Redan från början så installerade jag Linux som operativsystem på datorn. Eftersom Linux finns i många varianter är det inte helt givet vilken man skall välja. Jag valde XUBUNTU eftersom jag trodde att det skulle passa mig.

XUBUNTU har en skrivbordsmiljö (Xfce) som inte kräver så mycket av datorn. Eftersom jag har en overkilldator så räknade jag att få en dator som kunde glänsa vad det gäller prestanda... Måste säga att jag är nöjd.

Du som tycker att det verkar nördigt med Linux har alldeles rätt. Visst är det nördig. Fast det går faktiskt att installera sitt gamla Windows trots att man använder Linux. Om man installerar VirtualBox på sin linuxdator kan man installera andra operativsystem i en så kallad virtuell dator (som alltså löper inom sin linuxdator). Det är faktiskt möjligt att ha en hel datorpark i sin lilla dator hemma. VirtualBox kostar ingenting. Fast det gäller att ha papperen i ordning. En virtuel dator är faktist ur operativsystem en riktig dator. Själv flyttade jag över Windows XP-licenser från datorer jag skrotat.


Slutligen vill jag dela en tanke till dig som tycker att det där med datorer är en världslig sak. Min reflektion är att: Ja, just det. Det är det. Hade jag tex lagt ner lika mycket tid på att lära mig spela på mitt dragspel som jag använder till datornördande skulle jag kunna försörja mig på dragspelandet...