Vem äger medierna?

Detta tycker jag är en bra fråga. Medier distribuerar underhållning, nyheter och ibland något som kallas för kunskaper (utbildning). Beroende på vem som äger dessa distributionskanaler kan det bli så att vi förses med filtrerad underhållning, nyheter som fyller ett dolt syfte och kunskaper som danar oss till rätt tänkande människor.

Jag har hittat en bloggsida som belyser ämnet om vem som äger vad. Kolla in MEDIAKOLL.

När man som surfare läser den typen av artiklar är det lätt att förfasas. Hur fritt är egentligen det fria ordet.

Det kan vara värt att ha följande frågor i bakhuvudet som mediakonsument.

  1. Allt som man läser på internet (eller vilket media det än må vara) är inte sant.
  2. Den som skriver något på internet har som regel ett syfte. Det svåra är bara att lista ut vad syftet är (tips 1a är som oftast pengar).
  3. Ibland kan det finnas en dold agenda på till synes fria media.
  4. Det som var sant igår (artikeln som refereras är från år 2005), behöver inte vara sant idag.
  5. Oberoende medier är ofta beroende av pengar.
  6. Sanningen är det första offret i krig.
  7. Bröd och skådespel håller ibland massorna i schack.
  8. Ens egna uppfattning om saker är ofta en produkt av andras uppfattningar om saker och ting (se punkt 2).

Sitter själv och funderar varför jag skriver denna artikel. Är det för att rädda världen? Knappast! Är det för att jag ska verka vara medlem i nån sorts kulturelit som vet bäst? Nja kanske lite, men inte riktigt!

Vän av ordning kanske undrar vart jag över huvudtaget vill komma med mina teser ovan. På detta kan jag inte ge ett rakt svar. Men en sammanfattning kan jag kosta på mig och den är: Tänk Själv!

Jag säger inte att detta är lätt. Vi som gått i svensk skola på sjuttiotalet var utsatta för Läroplan 69. Vi skulle utvecklas till kritiskt tänkande individer. Denna läroplan var kanske en syntes på 68-rörelsens teser och det gamla socialdemkrotatiska antiteserna från anno dat zu mal. Drömmen om den fria liberala människan som kunde stå upp för sin egen åsikt.

Vissa av läsarna har hört av sig och påstår att jag underförstått hänvisar till en konspiration. På detta säger jag: Du har själv sagt det....

editor: Dan Ottermalm
senaste editering: 2008-12-09