Hur undvika SPAM?

Spam

De flesta som har haft en eller annan e-mejll-adress har råkat ut för företeelsen SPAM. Just ordet SPAM är ett engelskt ord och det svenska ordet för detta är: Skräppost. Skräp är ett samlingsnamn för saker och ting man önskar bli av med. Hur kul är det att gå ut på stan med en skräppåse?

De erbjudanden som skräpposten (eller SPAM) erbjuder är oftast drömmar om evig rikedom, övernaturliga sexuella förmågor etc. Sånt som man innerst inne vet inte kan uppnås. Själva tanken med denna flod av mejl är om endast en promille av mottagarna reagerar och agerar så är skräppostskaparnas lycka nådd. Att de är så beror på att de skickas ut i miljontals. Snacka om massutskick!

Efter att ha varit med ett tag i internetvärlden har jag utvecklat en strategi som gör att jag får (ganska) lite skräp till min Inbox. Detta är jag lite mallig och glad för och jag delar gärna med mig hur jag gjort. Många av råden nedan är absolut inte mina egna utan sådana som jag läst och hört av vänner, bekanta och i artiklar på internet och i tidningar.

Skaffa två mejlkonton

Detta är en bra strategi. Sitt personliga konto är det som man är rädd om. Här vill man ha mejl som verkligen är av värde. Här utbytes dialoger med vänner, myndigheter och seriösa kontakter. Som alternativ till detta skaffar man ett skräpkonto. I detta konto läser man bara max de 10 första mejlen. Övriga mejl betraktar man som skräp och är inte värda att ens fundera över. Så minnesregeln är:

  • Konto nr 1: Lämnas aldrig ut till andra än de man litar på.
  • Konto nr 2: Detta är det konto man kan svara på när vissa internetsidor vill ha en mejluppgift. Detta konto använder jag när jag deltager i tävlingar som jag antagligen kommer att glömma att deltagit i. Ibland behöver man ange en mejladress för att kunna ladda ner något från internet för att få någon kod eller dyligt. Detta är det konto som man inte ständigt bevakar. Här kollar man några minuter efter att man gjort något som inte vågar använda konto nr 1 till. Här blir man inte ledsen om man blir nedlusad av SPAM. Man blir bara glad att det inte hamnade i konto nr 1!!!!

Ibland är man nyfiken och vill gå in på en sidan som behöver lösenord. Detta lösenord leverars via mejl. Här är det ett solklart läge för konto nr 2.

Aldriglista

  • Lämna aldrig ut din mejladress på internet till någon okänd.
  • Publicera aldrig din adress på internet.
  • Svara aldrig på SPAM. Kasta dessa istället (Ibland finns det länkar som antyder att du kan slippa fler meddelande om du följer länken. Räkna med att det är tvärt om. Du bekräftar bara att det finns en mottagare som bevakar mejllådan).
  • Skicka aldrig vidare kedjebrev som du fått av någon naiv kompis.
  • Skriv inte under någt upprop med mejladress.
  • Om en sida uppmanar dig att ange mejladress, försök att kolla upp deras mejlpolicy. Var skeptisk.
  • Behandla din vänners mejladress som om det vore din egen. Lämna inte ut dem åt vilddjuren.

Sprid detta budskap till dem som är dina vänner och mejl-kompisar, så kanske de inte lämnar ut din adress till någon obskyr varg som gömmer sig i fårakläder.

Skulle ändå olyckan vara framme så finns det program och mekanismer som försöker filtrera bort oönskade mejl. Mycket skråp fastnar i filtret men risken är också stor att riktiga meddelande betraktas som skräp och raderas. Tyvärr är det så att har man väl en gång fått SPAM så är risken stor att det blir som med AIDS, eller som en tatuering. Svårt att bli av med, med andra ord.