Resebrev Rysslandsresan Maj 2005

Här är våra resebrev från landet i öster...

Jo, det var så här. vi fick en inbjudan av vår tyska vän att närvara vid hans bröllop i självaste Rysslan. Bröllopet skulle äga rum i Sotchi, vilket ligger beläget nere vid svarta havets norra strand. Hela familjen gav sig iväg i österled.

Broder Lenin
Stalinpropaganda

Vi tillbringade en vecka i huvudstaden Moskva. Därefter åkte vi ner till Sotchi.

För att inte oroa och för att roa våra vänner, bekanta och släktingar skickades trenne (3) resebrev från våra kära grannar i öster. Om du läser nedstående publikationer kan även du få ta del av vad som egentligen hände....

Nedanstående text är helt i orginalutgåva. Dock har jag däremot lagt till lite bilder här och där...

/dano---------------------------------------------------------
Ryska Posten #1
---------------------------------------------------------
Bäste Läsare av detta första nummer av Ryska Posten #1

Nu undrar ni väl vad som står på. Varför sitter jag här och läser. Har jag fått sån därna Spam igen??? ICKE!

Här kommer en alldeles färsk hälsning i från den stora grannan i ÖSTER!

Familjen Rutgersson/Ottermalm far nämligen i österled, närmare bestämt ifrån Ryssland.

Förhoppningsvis är detta det första men icke det sista brevet härifrån.

I rollerna:
Mamman: Ann-Marie Rutgersson
Pappan: Dan Ottermalm
Dottern: Caroline Ottermalm

Färdplan i stort:
050511 avresa till tockholm
050511 ny avresa till Moscow (Moskva)
050517 avresa till Sotji
050524 tillbax till Moscow
050524 retur till tockholm
050524 Hem till pärlan i Västergötland: Göteborg!

Just detta sitter jag och skriver kvällen innan den stora avfarten. Eller heter det avresan? Just nu har jag tillgång till der kluriga tre sista bokstäverna i det svenska alfabetet. Har ingen aning vilka tangentbord som väntar där i öster. Om vissa ord verkar tveksamma, eller rent utav felstavade så tänk på att alla tangentbord i denna värld inte är lika rikt utrusta som de svenske....

Redan här tar jag mig friheten att pluppa in ett litet PS. (Pre Scriptum asså):
Om du känner nån som kanske känner oss kan du ju skicka vidare detta mejl.

---------------------------------------------------------
Dagens datum: 050518!!!

Hello Everyhopa!
Vi har nu varit i Ryssland i mer an en vecka. Vi har klarat av Mosva och befinner oss nu i Sotji (Sotchi). Att vi (jag) inte lyckats fa ivag utgava nr ett av vart resebrev ar mer en slump an en tanke. Forvirringen ar stor i dette hemskestora land.
Jag vill redan nu papeka att proletariatets diktatur inte rader har langre. Har rader nagonting annat och mer mystiskt. Kan det vara
proletariatets Anarki? Vad vet jag. Inte heller vet jag/vi hur manga papper vi fyllt i nar vi overhuvudtaget skall gora nagonting. Fem kopior en rapport. Jag min knapp har tappat bort...
---------------------------------------------------------
En sak som fungerar utomordentligt bra ar Tunnelbanan. Den gar fort och hogljutt. Vipps ar man pa andra sidan denna gigant bland stader.
Stationerna ar stundtals vackrare an de finaste kyrkor hemma i Svedala. Biljettpriset ar pa en lag och behaglig niva. Det ar bara och aka. Vi akte aven trollybuss en dag. Bussen var antagligen fran tidigt 70-tal och det var intressant. Biljetten stamplades i en mystisk maskin som fanns mellan tva fonster fram i bussen. Den var sa liten att jag inte kunde se den, fast just da hade vi en guide som var urinvanare, sa hon visste. Markligt stalle...
---------------------------------------------------------
Hotellet i Moskva var gigantiskt stort. 25 vaniningar med ca 80 rum pa varje vaning. Den byggdes till OS (OL=Olympiske Leker) 1980 tillsammans med nagra franska (?) Ingenjorer. Frukosten serverades i hemske matsalen Allan dar det nasta fanns mer personal an gaster. Och antal gaster var ju som bekan inte fa. Har gallde det att halla i sin kopp och tallrik for annars slets de fran bordet ratt in i diskavdelningen.
---------------------------------------------------------
Nu ar vi i Sotji. Rysslands parla vid Svarta Havet. Om 10 ar kommer det vimla av utlanningar har. Just nu ar priserna pinsamt billiga och laga... Solen steker fran en bla himmel och lyckan ar stor.


Ha det gott allesammen i hjemmelannet. Jag aterkommer med ett brev nar som halst...


Halsningar,
Ann-Marie,
Caroline och
Dan (som styrde tangenterne)
Stalin
---------------------------------------------------------
Ryska Posten #2
---------------------------------------------------------
Hej pa er allesammens!

Nu har vi varit pa brollop kan ni tro. En forestallning som borjade i fredags men en utfard hogt uppe pa ett berg. Vagen dit upp far val Trollstigsvejen i Norge framsta som en barnatraktion pa Liseberg... Val dar uppe gick vi upp i ett hogt stentorn, som byggdes pa order utav broder Stalin. Darifran sag vi soder ut over svarta havet, Norrut sag vi snokladda berg, ett slags ryska Alper. Fantastiskt!

Efter denna vissuella betraktning fortsatte festligheterna med en harlig kvallsmiddag. Mycket mat (grillat kott), dricka och hogtidliga tal pa Ryska, Engelska, Tyska och inte minst Svenska...
---------------------------------------------------------
Lordag!

Idag Gifte sig Galina och Andreas. Forst Registrering klockan 14.00 En Rysk borgerlig vigsel, musik och tal av en rysk tjanstekvinna.

Darafter tagade vi ner till en restaurang och intog kaffe, kladdiga kakor samt en del frukt. Allt detta intogs i staendes, sa fotterna blev trotta.

Efter detta tagade vi alla genom stadens gator till en annan restaurang. Vi gick och gick och gick och gick. Vara sma fotter var som russin. Minst!

Val framme var vi sa trotta att vi fick vila oss i Lobbyn (ja, det var pa ett hotell). Darafter borjade middagen. En Middag som var utrdagen. Forst forratt. Tal och Tal. Efter ett tag borjade en man och en kvinna sjunga. Efter ett tag borjade folk dansa. Sen kom det in en ny ratt. Nan slags svamptjoss. Som var god. Sen fortsatte orkestern spela. Tal holls osv.

Efter ytterligare ett tag kom huvudratten in, varvid orkestern tystnade och vi at. Skal pa er. Champanjen flodade. Vodkan var god. Och folk som redan hallit sitt tal gick in pa andra varvet och holl ett nytt tal.

Ja det var ett brollop det.
---------------------------------------------------------
Sondag sov vi en del men vi hade satt klockan for att inte missa frukosten pa hotellet. Sen gick vi ut och solade. Fast idag hann vi bara ligga i solen i fem timmar.....
---------------------------------------------------------
Ja, som ni ser: Tiden star icke still i det Ryssiska Riket. Snart ar resan och semestern slut och imorgon bitti stavar vi mot Sverige.
---------------------------------------------------------
Halsningar,
Ann-Marie
Caroline
Dan
hammaren  och skäran
---------------------------------------------------------
Ryska Posten #3 (sista delen)
---------------------------------------------------------

Kära Rysslandsvänner!

Vill med dessa enkla, men ändå, ord avsluta serien om familjens resa i österled. Detta kommer att ske i en omvänd ordning, så jag börjar med slutorden redan här. Hela familjen vill tacka för alla mail som har skickats till oss utlandssvenskar. Det har varit roligt att se att en och annan har läst vad som hände oss bakom den av Sir Winston Churchill så kallade "the iron curtain".

Tack för uppmärksamheten,
Ann-Marie,
Caroline,
Dan
---------------------------------------------------------
Onsdag 25 Maj

Sitter bakom ett tangent bord som INTE saknar våra älskade ÅÄÖ!!! Det gick ju ganska bra utan dom, men det kundes ju tänkas att jag beskrivit både råttsårk och rattsärk i samma mening och då: hade det ju blivit svårt...
---------------------------------------------------------
Tisdag 24 Maj

Vi klevo upp i ottdagen. Packa pappas kappsäck. Och Mammas. Dessutom Carolines. Efter det att vi alla suttot på dom gick dom slutligen igen. Ni vet ju hur det är. Antagligen sväller kläderna utomlands.

Vi åkte taxi till flygplatsen klockan 06.00 i grannorten Adler. Lite molokna stävade vi in i flygplatsen (eftersom vi blev uppskjörtade av chaufören).

Denna flygplats skall senare bli en internationell flygplats. Då kan man åka hit direkt från utlandet. Fast dom har tydligen hållit på att göra denn ombyggnad i 4 år nu och ingen officiel tjänsteman törs säga när ombyggnaden blir klar...

Vi flög nordvart till Moskva. Där bytte vi både flygbolag och
Flygterminal. Detta med hjälp av bland annat en lokalbuss. Mycket gediget.

Väl på plats (på den internationella terminalen) hittade vi slutligen checkindisken efter att har röntgat våra väskor två gånger och passerat ryska tullen för utpassering av ryskt terretorium.

Nu gällde det. Vi skulle passera utviseringen. Tänk om vi hade kommit in i landet utan VISA? Varför skulle vi då få lämna landet? Smart att lägga denna kontroll efter det att vårt bagage passerat in i flygplatsens svarta hål.
Just då hände det osannolika att tre av tre familjemedlemmar passerade dett nålsöga utan minsta förlust.

Innan vi gick ombord på SAS-planet fick vi röntga handbagaget och våra skor.

Sedan gick resan som dans. Stockholms skärgård. Arlanda. Byte av terminal och plan. Sedan hamnade vi på en av de västgötska flygplatserna,
Landvetter.

Skönt att krypa ner i en svensk säng. Svenska lakan.
---------------------------------------------------------
Tiden mellan bröllop och avresa.

Här i Sotchi är vädret bra. Kanske en smula varmt, men bra. Man klagar bara på värmen när det är 30 grader och man har slips och kostym. Annars, som sagt var, ganska behagligt.

Det gäller att ställa väckarklockan så att inte frukosten missas. På vårt hotell serveras frukosten fram till klockan elva. Bacon, ost, korv, ägghalva, bröd, apelsinjuice, trekantiga potatisplättar, kaffe, thee mm. Basen för en bra dag helt enkelt. Dessutom är den stora fördelen med att äta regält på morgonen den att man sover en sådan god middag...
---------------------------------------------------------
Ja det var en resa det. Här slutar denna berättelse i tre delar.
Får väl passa på att säga hej då igen till alla ofrivilliga prenumeranter:
Hej Då!