Pavlovska Trängselskatten

alt_text

Jag läste i dagens Göteborgs-Posten att det fanns upprörda åsikter huruvida det var roligt att läsa ”HÄX-SKATTEN”. Själv tycker jag att det är barnsligt och visar en brist på humoristisk finess.

Jag tycker jag det hade varit roligare med att skriva kärringskatt eftersom även de manliga partiledarna skulle varit inbegripna. Fast å andra sidan påvisar detta att jag som försöker avhålla mig från sexistisk jargong har fallit dit och gjort om ett uttryck för något kvinnligt till ett skällsord.

Kanske vore det ännu roligare om man döpte trängselskatt till Pavlovskatten.

Pavlov var en rysk psykolog som gjorde experiment med hundar för att visa på betingade reflexer. I hundarnas fall bestod det i att när man ringde i klocka började hundarna att drägla. Det hela hade förekommit med att hundarna strax innan de fick mat, fick höra en klocka ljuda. Efter ett tag räckte det att plinga till i klockan för att hundarna skulle drägla, eftersom detta påminde dem om att det var matdax.

I Göteborg har 6 partier röstat fram en propå till riksdagen att vi vill ha trängselskatt. Detta skulle tydligen föregås av diverse demokratiska övningar, men när regeringen ringde lite i sin klocka blev det tydligen bråttom. På något vis uppenbarades ett litet tidsfönster som skulle stängas och aldrig mer öppnas. Min historiebeskrivning är visserligen så förenklad att den tangerar förljugenhet, men så har jag fattat att det gick till.

Nu verkar det finnas flera Svarte Petter i leken och ingen vill riktigt erkänna att de handlade i verkningarna av en betingad reflex. Kanske skulle det vara bra att lägga korten på bordet?

Fast politik är ju det möjligas konst. Det gäller att skydda både tunnel och beslut, även om fler mer realistiska förslag funnit dagens ljus och inte minst billigare varianter på icke-säck-station.

Fast när man har bråttom får man lätt ett tunnelseende…

PS.
Min egen åsikt om själva trängselskatten är positiv för mig som bilist. Upplever att det flyter på bättre nu för tiden och att köerna minskat. Eftersom jag inte bryr mig om vad det kostar, kan jag köra vart jag vill. När jag vill. Antagligen är det jobbigare för dem som knappt har råd att ha bil, men måste. Jag tänker då på folk som måsta transportera barn till dagis och sig själva till arbetet för att få ihop livspusslet. De som själva får fixa sina hushållsnära tjänster i vardagen.

Kanske vore ett bättre namn för trängselskatten vara KLASSKATT? För de som redan har resurserna behöver inte bry sig, medan de som lider resursbrist får betala.
DS.

PPS.
Jag skrev denna artikel 2013. Mest för att jag tyckte min vits (lustifikation) med de Pavols hundar var rolig.
Nu är det 2019 och vi skördar nu upptakten till vad som kommer bli etter värre. Jag menar att då att det är mer än ett litet hål i gatan i Göteborg.
Naturligtvis underkastar vi oss detta och försöker hitta vägar runt eländet. Hoppas att någon, någon gång, skall uppskatta den meningslösa tunneln...
DDS.